Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna
Zaloguj

Chleb na zakwasie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Chleb
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharz
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:41, 26 Sty 2007    Temat postu: Chleb na zakwasie

Składniki:

Zakwas: 1,5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 szklanki żytniej mąki, 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto na chleb: 1 szklanka żytniej mąki, 3 1/2- 4 1/2 szklanki pszennej mąki, 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru, 3 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki soli, 1,5 dag drożdży, dodatkowo 1 szklanka ciepłej wody i 1/4 szklanki oleju.


Procedura:

Zakwas: wymieszać drożdże, cukier, mąkę żytnią i ciepłą wodę w misce, przykryć folią plastikową (lepsza jest lniana ściereczka) i postawić w temperaturze pokojowej do skwaśnienia. Aby był kwaśniejszy, można odstawić na 3 dni. Ciasto na chleb: w dużej misce wymieszać mąkę żytnią, 3 i 1/2 szklanki zwykłej mąki, cukier, kminek i sól. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie (temp ok. 38 st.). zrobić dołek w mące wlać zakwas, rozpuszczone drożdże i oliwę, i mieszać najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto będzie spoistą, lekko kleistą kulą, odchodzącą od brzegów miski. Dodać ewentualnie maki. Wyłożyć na omączoną stolnicę i wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli trzeba wrobić całą pozostałą mąkę. Dać ciasto do dużej, cienko posmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce, owinąwszy miskę lnianą ściereczką, na 45 minut, aż dobrze wyrośnie. Przebić ciasto i wyrabiać minutę, po czym podzielić na dwie równe części, uformować podłużne lub okrągłe bochenki i ułożyć na posmarowanej stopionym masłem lub oliwą blaszce. Posypać mąką żytnią, naciąć 3 razy wierzch i pozostawić, przykryte ściereczką, w cieple na 45 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Piec w piekarniku temp. 180 st. 40 minut, aż szpikulec wkłuty w ciasto wyjdzie czysty. Schłodzić na podstawce. Podawać z serem i korniszonami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Chleb Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin